Kékfrankos 2021

4,450Ft
Mi más lehet egy soproni borászat zászlajára tűzve, mint a Kékfrankos? Legkedvesebb vörös fajtánk, emiatt nagy odafigyeléssel gondozzuk mind az ültetvényünket, mind pedig a borokat a pincében. Zászlósbornak szánjuk, ezért csak a legjobb alapanyag kerülhet ebbe a tételbe. „Echte” soproni tétel.
Érdekességek a szőlősgazdáktól

6-20 éves telepítések szolgáltak alapanyagként. Már a szőlőművelésben szigorú elveket vallunk. 8 rügy tőkénként, tavasszal hajtásválogatás, maximum 2 kg/tőke terheléssel, folyamatos jelenléttel a szőlőben. Gauer dűlőről teljes érettségben szüretelt szőlő fele részben spontán, fele részben szelektált élesztővel beoltva  erjedt. Napi háromszori csömöszölés. Préselést követően házasítás tartályban, itt történt az almasavbontás, majd érlelés. Februárban került hordóba, minimális kén hozzáadása mellett. 225 és 400 literes hordókban érlelődött 9 hónapon keresztül. Nagyon gyümölcsös, vagány szerkezet, itatja magát.

„Egészen mély, feketébe hajló bor lilás széllel. Illata döbbenetes fajtajelleget produkál, tankönyvi szederrel és frissen őrölt feketeborssal. Fémes érintésű termőhelyi jegy. Szájban izgalmas szerkezet: élénk savak, tökéletesre csiszolt tannin, minimális, arányos hordóhatás. Gyümölcsei szájban is intenzívek, a korty második felében pedig előkerül a sósság is. Komoly struktúra, vagány termőhelyi jegy. Már most sem megközelíthetetlen bor, de még gyümölcsös fázisban van.”

Évjárat: 2021
Fajta: 100% Kékfrankos
Telepítés éve: 2002-2016
Művelésmód: középmagas kordon
Tőszám: 3800-4600/ha
Talaj: Harmadidőszaki, pannon üledékes kőzeten képződött részben közepesen kötött, részben agyagos, barna erdőtalaj.
Termőhely: Gauer
Mennyiség: 2400
Alkohol: 13,50%
Extrakt: 29,9
Cukor: 1,3 g/l
Titrálható sav: 6,2 g/l